BOKA NU

BRA SKOLMAT UNDER LEDNING AV MAT-TINA

Svenska Måltider är ett nätverk för alla som arbetar med offentliga måltider. För andra året i rad valde organisationen att anordna konferens i City Conference Centres regi.

Vi kom tillbaka till CCC eftersom vi var så otroligt nöjda första året, säger projektledare Lotta Nilsson. Allt från hur lokalen såg ut till hur belysning och tekniken sköttes var klockrent.

Svenska Måltider medlemmar består av kockar, kostchefer, livsmedelsföretag, upphandlare och andra som arbetar med offentliga måltider. Nätverkets mål är att höja kvaliteten på de måltider som serveras i bespisningarnas på landets förskolor, skolor, äldrevård och sjukhus.

Under ledning av Tina Nordström – mer känd som Mat-Tina – bjöds det på ett digert program i Pelarsalen i Norra Latin den 10 maj. Pelarsalen är en av Norra Latins allra mest flexibla och används till allt från utställningar, rundabordskonferenser och middagar till fester, föreläsningar, dansföreställningar och auditions.

Till en början handlade Svenska Måltiders konferens om upphandling. När Sigtuna kommun 2010 skulle upphandla mat till kommunens bespisningar, ställde kommunen krav på miljö och skydd. Grossisten Servera. överklagade upphandlingen med hänvisning till EU-rätten. Kommunens kommunalråd Anders Johansson berättade hur kommunen till slut fick grönt ljus för kraven och hur man kan formulera en upphandling för att undvika liknande överklaganden.

En annan programpunkt tog upp nya verktyget SkolmatSverige, som ska hjälpa kommuner och skolor utvärdera, utveckla och dokumentera kvaliteten på sina måltider.

Verktyget ger de ansvariga möjlighet att granska sig själva genom att besvara frågor kring allt från inköp till hur det ser ut i matsalen.

Eftersom det här rörde sig om en eftermiddagskonferens bjöds det inte på lunch. Däremot stod ett välbehövligt break på schemat då City Conference Centres personal dukade upp till en ”matig” fika.

Strax därefter intogs scenen av de fyra svenska skolkockar som ska ställa upp i matlagnings-OS i Tyskland i höst. De berättade om sina planer för att ta hem segern i tävlingen där enbart skolkockar deltar.

Kvaliteten på måltiderna avgörs mycket av vilja och kunskap, konstaterar Lotta Nilsson. Vi måste göra de offentliga måltiderna mer attraktiva, på så sätt lockas bättre kockar in i köken.

"Allt från hur lokalen såg ut till hur belysning och tekniken sköttes var klockrent."