BOKA NU

BOLLYWOODSVÄNG I KONGRESSHALLEN

På 60-talet och 70-talet uppträdde många världsartister i Kongresshallen, men numera används den sällan som konsertlokal. Men Ustad Rahat Fateh Ali Khan – stor stjärna i Pakistan och Indien, och den asiatiska musikindustrins bästa sångare det senaste årtiondet – bevisade den 27 oktober att Kongresshallen fortfarande svänger.

Det är ovanligt med konserter här men vi skulle kunna ha fler för det fungerade väldigt bra, konstaterar projektledare Pernilla Magnusson. Bandet och publiken verkade alla väldigt nöjda när de gick härifrån.

Artisten hade ett hektiskt schema inför spelningen. Dagen innan stod han på Oslos Konserthus scen och kvällen därpå uppträdde han i Danmark.

Managementbolaget Portfolio Marketing & Events UK Ltd kontaktade City Conference Centre och bokade lokalen med relativt kort framförhållning. Trots att biljetterna släpptes bara en månad i förväg sålde de så gott som slut. Och när konserten var över ringlade kön lång med extatiska åhörare som ville fotografera sig tillsammans med idolen.

Ustad Rahat Fateh Ali Khan föddes in i en musikerfamilj i Pakistan. Redan som elvaåring turnerade han i Storbritannien med sin farbror Ustad Nusrat Fateh Ali Khan också han en känd musiker. Farbrodern skolade Ustad Rahat Fateh Ali Khan till att sjunga Qawwali, andaktsmusik för muslimska sufister. Ustad Rahat Fateh Ali Khan har också hörts i otaliga Bollywoodfilmer, där filmstjärnorna gjort sitt bästa för att mima till hans förinspelade sång.

Pernilla Magnusson ser tillbaka på den 27 oktober som en minnesvärd kväll. Stämningen var på topp och vare sig ljudet eller akustiken gjorde någon besviken.

Det var en väldigt kul kväll att jobba på, sammanfattar Pernilla Magnusson. Det var många trådar att hålla reda på men allt flöt på perfekt.

"Det är ovanligt med konserter här men vi skulle kunna ha fler för det fungerade väldigt bra."