BOKA NU

POLEDANCE TOG ÖVER PELARSALEN

En kväll i början av oktober gästades Pelarsalen i Norra Latin av några av världens främsta utövare av poledance. De var deltagare i den internationella poledancetävlingen Battle Of The Poles och bjöd på lika mycket akrobatik som dans.

Poledance är en ny dansform – den kom till Sverige för cirka 20 år sedan – men den härstammar från allra första början från den indiska sporten mallakhamb som kan spåras mer än 800 år tillbaka. Då som nu använder sig dansaren av en stång som hjälpmedel för att skapa sin dans.

En av de första att introducera poledance i Sverige är Petra Larsson, ägare till Studio Dancing Queen i Stockholm. Petra är grundare och numera styrelsemedlem i Svenska Pole förbundet, som arrangerade tävlingen på Stockholm City Conference Centre.

Studio Dancing Queen har många utövare som håller på med poledance som motion, berättar Petra Larsson. Och sporten växer, så vi ser ljust på framtiden.

Men det tävlas också på elitnivå. Sverige kan bland annat visa upp ett VM-guld i herrklassen från 2018.

Battle Of The Poles genomförs varje år sedan 2010 och vandrar runt mellan olika städer i Europa. I årets tävling deltog 18 dansare från en rad länder. Den svenska mästarinnan i polesport, Anna-Maija Nyman, placerade sig som tvåa.

De tävlande bedöms främst i hur de underhåller domarna och publiken, men även i koreografi, styrka, flexibilitet och uthållighet, säger Petra Larsson.

Att tävlingen genomfördes i Pelarsalen kan ses som en blinkning mot byggnadens historia; lokalen var gymnastiksal när Norra Latin tjänstgjorde som läroverk.

Pelarsalen är verkligen en fantastisk lokal, konstaterar Petra Larsson, som närmast ser fram mot SM i poledance i Uppsala i mars 2019. SM-tävlingarna brukar samla mellan 70 och 80 tävlande.

Reglerna för SM och VM skiljer sig från reglerna för Battle Of The Poles. De är striktare och tävlingsformen kallas då för polesport. Polesport har blivit uttagen som uppvisningssport i OS, något som Petra Larsson hoppas ska ge tävlingsformen sitt stora genombrott.

"Pelarsalen är verkligen en fantastisk lokal."