BOKA NU

NOBELPRISTAGARE OCH MARINA ABRAMOVIC

Inte mindre än åtta tidigare Nobelpristagare var på plats när årets Nobel Week Dialogue genomfördes på Stockholm City Conference Centre. Årets tema handlade om vatten – att varje droppe är dyrbar.

Det var fullsatt i Kongresshallen när Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd, hälsade välkommen till ett av de mest uppskattade inslagen under Nobelveckan – den vetenskapskonferens som är öppen för alla och där inte minst studenter tar chansen att lyssna på samtalen om våra framtida utmaningar. Mycket intresserad åhörare var också HKH kronprinsessan Victoria.

Bland alla Nobelpristagare som deltog under dagen kan nämnas Steven Chu, tidigare energiminister i Barack Obamas regering och fysikpristagare 1997, och Beatrice Fihn, chef för den globala kampanjorganisation mot kärnvapen, ICAN, som fick Nobels fredspris 2017. Utöver det en lång rad andra världsledande forskare och opinionsbildare som Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research och Maude Barlow, tidigare senior rådgivare till FN:s generalförsamling om mänsklig rätt till vatten samt Sandra Postel, chef och grundare av Global Water Policy Project.

Temat var Water Matters och under dagen avhandlades frågor som hur vi påverkar haven och hur vi kan ändra vår vattenanvändning.

Nytt för i år var att det arrangerades fler parallella seminarier efter lunchen, berättar Petra Lundborg projektledare på Nobel Media. Det som är bra med Kongresshallen är att den går att avdela så vi kunde genomföra mindre seminarier även där.

Lunchen var självklart klimatanpassad och helt utan kött. Lunchtallriken bestod av veganmat som dessutom var laktosfri och som enligt Petra Lundborg var mycket uppskattad. För speciellt inbjudna och de partners som stöttar konferensen arrangerades en lunch med samma typ av mat i restaurang Cabaret i Stockholm City Conference Centre.

Det är alltid ett kulturinslag under Nobel Week Dialogue och i år var det den världsberömda performancekonstnären Marina Abramović som svarade för det.

Det var mycket intressant och i år erbjöd vi även eftermiddagsbiljetter för dem som ville lyssna på Marina Abramović och de avslutande seminarierna, säger Petra Lundborg.

Det var fjärde gången som Nobel Week Dialogue arrangerades på Stockholm City Conference. Konferensen skiftar mellan Göteborg och Stockholm, och nästa år är det åter dags för Göteborg. Petra Lundborg är mycket nöjd med årets upplaga av eventet.

Allt fungerade superbra och vi återvänder till Stockholm City Conference Centre för att vi är trygga med att allt fungerar och att vi får bra service.

Nobel Week Dialogue arrangeras av Nobel Media i samarbete med Carl Bennet AB, Ericsson, Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen och organiseras av Nobel Media AB med stöd av Akzo Nobel och Carlsberg foundation. Hela programmet livesändes och för den som är intresserad finns en sammanfattning på en timme tillgänglig på SVT Play.

"Medarbetarna på Stockholm City Conference Centre var mycket hjälpsamma och de svarade upp till alla våra krav."