BOKA NU

BISKOPSVAL MED LIVESÄNDNING OCH GREENROOM

Det är inte bara Idol och Melodifestivalen som använder sig av moderna tv-grepp för att skapa delaktighet och närhet. När Stockholms stift i vår väljer ny biskop har de sex kandidaterna deltagit i en öppen hearing på Stockholm City Conference Centre med livesändning och intervjuer både på scen och backstage.

Det är tio år sedan Stockholms stift inom Svenska kyrkan valde biskop. Under 2019 kommer biskopen Eva Brunne att gå i pension. I december hölls ett nomineringsval, där sex kandidater fick minst fem procent av rösterna vardera. Dessa kandidater presenterades och granskades fram till valdagen den 12 februari. Processen är öppen och demokratisk med frågelådor och facebookgrupper som diskuterar och kräver svar på allt från lik i garderoben till synen på ledarskap och Svenska kyrkans roll. Den 30 januari genomfördes en hearing, som regelboken föreskriver, på Stockholm City Conference Centre med intervjuer i såväl grupp som enskilt. 700 personer tog chansen att lyssna på biskopskandidaterna på plats.

Vi var på Stockholm City Conference Centre redan vid biskopsvalet för tio år sedan och hade bara goda erfarenheter från den hearingen. Det är fantastiskt att det finns en så stor och centralt belägen lokal i Stockholm. Det passar oss perfekt med tanke på de krav som vi ställer, berättar Mårten Gudmundhs, tf kommunikationsledare på Stockholms stift.

Utmaningen för stiftet är att hitta en lokal som dels kan rymma upp till 1200 röstberättigade, dels övriga intresserade. De som röstar i biskopsvalet består till hälften av anställda präster och diakoner i stiftet och till hälften av förtroendevalda som utses av de lokala kyrkofullmäktige.

Biskopshearingen livesändes, teckenspråktolkades och regisserades som en tv-sändning från stora scenen i Kongresshallen i Folkets Hus. På plats var inte bara professionella utfrågare utan även reportrar som följde kandidaterna in bakom scenen.

När vi inspekterade lokalerna såg vi att det fanns förutsättningar för ett riktigt greenroom bakom scenen. Till och med möblerna var gröna! Så vi lät en reporter följa kandidaterna in backstage och ställa frågor som en övergång till att nästa person skulle intervjuas på scen. Det blev mycket tajt och professionellt, säger Mårten Gudmundhs.

Han är nöjd med hearingen och samarbetet med Stockholm City Conference Centre.

Vi har känt oss trygga från första stund. Medarbetarna på Stockholm City Conference Centre har ställt upp till hundra procent och löst alla utmaningar snabbt och bra. De var också väldigt tydligt och transparent med vad allt kostade. Det blev aldrig några överraskningar.

Även teknik som ljus och ljud får högsta betyg av Mårten Gudmundhs. Det var många som agerade på scenen samtidigt, vilket ställde stora krav på tekniken. Hearingen genomfördes under en eftermiddag med start klockan 13 och med 30 minuters fikapaus i foajén utanför Kongresshallen.

Jag har inte hört ett ljud om att något inte fungerade eller att någon inte var nöjd. Det är faktiskt rätt unikt, framhåller Mårten Gudmundhs avslutningsvis.

Om det går till två valomgångar är den andra omgången i biskopsvalet den 5 mars. Den som slutligen väljs till biskop ska vigas i Uppsala domkyrka den 22 september 2019 och tas emot i Storkyrkan den 29 september 2019.

"Medarbetarna på Stockholm City Conference Centre har ställt upp till hundra procent och löst alla utmaningar snabbt och bra."